Fikonsäsongen sträcker sig från vår till sen sommar! Dra nytta av denna goda frukt och gör ett gott fikonfocaccia! Focaccia är ett typ av italienskt flatbread och jämförs ibland med en tjock pizzabotten. Här får du lära dig att göra ditt alldeles egna!
Förberedelsetid: 60 minuter
Vilotid: 2 h 30 min
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser
- 250 g ekologiskt vetemjöl
- 15 g färsk jäst
- 150 ml varmt vatten
- 50 ml olivolja + 30 ml
- 1 tsk salt
- Nymalen peppar
- Färsk rosmarin
- 1 näve pinjenötter
- 3 stora fikon
Tillagning
1. Lägg mjölet i en stor skål eller i en matberedare. Gör ett hål i mitten och tillsätt färsk jäst. Tillsätt lite varmt vatten (var försiktig och se till att det inte är för varmt, eftersom detta kommer att döda bakterierna i jästen). Låt vila 5 minuter. Tillsätt sedan saltet på sidan och 50 ml olivolja. Knåda i 15 minuter, låt degen vila i 10 minuter och knåda sedan ytterligare i 10 minuter. Degen ska kännas lite klibbig. Om degen inte är helt slät kan du fortsätta att knåda lite till.
2. Smörj in en plåt med ordentligt med olja. Lägg sedan dit degen och platta ut den så att den täcker hela plåten. Lägg ett bakpapper med olja ovanpå och sätt in i ugnen (förvärmd på 50 °C) eller i rumstemperatur (om det är varmt ute) och låt vila i 1,5–2 timmar. Degen ska bli dubbelt så stor. Ta ut degen ur ugnen, gör hål med fingertopparna och placera 1 cm tjocka fikonskivor i dessa. Strö över rosmarin, pinjenötter och lite flingsalt. Pensla generöst med olivolja. Låt stå i 30 minuter.
3. Förvärm ugnen till 190 °C och grädda i 30 minuter. När brödet är färdiggräddat ska du pensla det med olivolja igen för att ge det närning. Dra några drag med pepparkvarnen och servera direkt!